Хистероскопия, Гинекологичен Блог

Хистероскопия

Хистероскопията е оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. Той може да бъде гъвкав инструмент с дебелината на молив или по-твърд, но доста по-тънък (3 мм в диаметър).

За какво е нужна хистероскопията? 

Хистероскопията позволява на докторът да разгледа вътрешността на матката. Хистероскопът се въвежда внимателно през вагината и шийката в матката. По време на процедурата операторът може да вземе биопсия -малко парченце от тъканта за изследване.

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като: необичайно кръвотечение, проблеми със забременяването и износване на плода и други гинекологични заболявания. Хистероскопията също може да бъде използвана за да лекуване на определени състояния. Използувайки тесни инструменти , които преминават през хистероскопа, прави възможно отстраняването на полипи, стари сраствания, а също и премахването на вътрематочна спирала, която не може да бъде отстранена по стандартния начин или е счупена. 

Какви са алтернативите? 

Алтернатива на хистероскопията е ултразвуковото изследване на вътрешността на матката с добър апарат, но гинекологът не може нито да изследва проблема, нито да го отстрани. Друга възможност е, полипите или счупената спирала да се отстранят с остъргващ инструмент (наречен кюрета), т.е кюртажът може да бъде алтернатива на хистероскопията, но там няма никаква видимост и процесът е "на сляпо". В много случаи хистероскопията е най-добрият начин за диагностициране или третиране на проблема. За разлика от други изследвания, това позволява на лекаря да види в детайли направо във вътрешността на матката.

Процедурата

Хистероскопията най-често се извършва в един ден, без нощен престой или пациентката прекарва в клиниката само нощта след нея. Процедурата обикновено отнема около 20-30 минути. Когато хистероскопията е изключително диагностична и не е планирано никакво манипулиране, може да бъде направена под местна упойка, с инжекция, поставена в шийката на матката.

В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия. Това означава, че пациентката ще е заспала по време на процедурата и няма да усеща никаква болка. Обикновено се изисква от пациентките да не приемат храна и течности около 6 часа преди анастезията. След поставянето на упойката, хистероскопа нежно се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е прикрепена към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. За да се вижда по-добре, кухината на матката се разтваря с газ или течност. След приключване на огледа и манипулациите, хистероскопът се изважда лесно и бързо 

Какво да очаквам после

Когато упойката престане да действа, е възможно да има коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства. Повечето жени са в състояние да си отидат у дома след като премине действието на анестезията. След местна упойка пациентките обикновено са готови да отидат вкъщи след кратка почивка в легнало положение.

Всяка жена, чиято процедура е изпълнена под обща упойка се нуждае от по-дълга почивка и от приятел или роднина,който да я заведе вкъщи и да остане с нея през следващите 24 часа, ако манипулацията в клиниката е продължила по - дълго ви оставяме в клиниката и за Вас ще се грижи персонална акушерка. Общата упойка може временно да засегне координацията и други умения, затова пациентките са съветвани да избягват шофиране, употреба на алкохол или подписване на важни документи през следващите 24 часа.Преди да напуснете болницата, докторът може да Ви обясни находките от хистероскопията, или да поеме ангажимент за това в близкото бъдеще. В случай, че биопсията е готова, това може да стане няколко дни преди официалните бланки с резултатите да са налице. 

Решение за хистероскопия 

Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура. За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране, са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване или не на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения. Решението, както и цялостния план на вашето лечение, ще вземем съвместно - това е нашата основна философия.

Странични ефекти

Страничните ефекти са нежеланите, но обикновено леки и временни ефекти на успешна процедура. Например, възможно е да ви е лошо като следствие от общата упойка, въпреки приложените лекарства за облекчаване на това състояние. При хистероскопия страничните ефекти могат да бъдат:

  • слаба болка в корема, подобна на менструална,
  • вагинално кървене продължаващо няколко дни, в изключителни случаи кръвотечението може да продължи до месец.

Усложнения

Повечето жени не са засегнати от неочакваните проблеми, които могат да се случат по време на процедурата или след нея. Усложненията, при каквато и да е медицинска намеса, основно са: кървене по време на процедурата или след нея, инфекция и реакция на непоносимост към упойката.

Повечето жени нямат никакви проблеми след хистероскопията. Различни симптоми могат да покажат развитие на инфекция или друго усложнение и при наличието на някой от тях е необходимо незабавно да се свържете с болницата или с вашия лекар:

  • болка, продължаваща повече от 48 часа;
  • силна,остра болка;
  • подуване на корема;
  • повишаване на температурата;
  • тъмно вагинално течение с неприятна миризма.

За Контакти

Още статии...

Рак на маточната шийка

Рак на маточната шийка

В България през 2010г. са диагностицирани около 1000 нови случаи на рак на маточната шийка, а 506 жени умират от него....

вижте още...

Вашият пръв гинекологичен преглед

Вашият пръв гинекологичен преглед

Тази уеб-страница има за цел да помогне на младите жени да разберат какво се случва по време на първото им посещение...

вижте още...

Колпоскопия

Колпоскопия

Колпоскопия (от гръцки колпо = влагалище, скопия = наблюдавам) е рутинно гинекологично изследване, при което...

вижте още...

Болести, предавани по полов път

Болести, предавани по полов път

Когато говорим за болестите, предавани по полов път, СПИНът е най-честата тема. Страшната и засега нелечима болест...

вижте още...

болница пулс