Остри кондиломи, Гинекологичен Блог

Остри кондиломи

Острите кондиломи се причиняват човешкия папиломен вирус (Human papilloma virus -HPV), типове 6 и 11. Те се предават по полов път и засягат както мъже, така и жени.

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е средно 3 месеца. 

Поради дългият си инкубационен период и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат с просто око острите кондиломи се предават сравнително лесно при полов контакт, ако не се използват предпазни средства.

Най-общо острите кондиломи представляват образувания наподобяващи брадавици. Те могат да бъдат дребни и гладки, или по-често имат неравна и дребно-зърниста повърхност. Обикновено са неболезнени, бледо- розови, мековати и множествени. 

Кондиломите могат да достигнат големи размери, като в някои случаи при неспазване на добра лична хигиена се инфектират, при което издават силна неприятна миризма. Острите кондиломи се разполагат около влагалището (по големите и малки срамни устни, клитора), във входа на влагалището, уретрата (през която се отича урината от пикочния мехур) и в близост до ануса.

Особено опасно е засягането на маточната шийка, тъй като е установено, че дългогодишната инфекция с човешкия папиломен вирус е рисков фактор за развитие на рак на маточната щийка.

На първо място при опасност от сексуално трансмисивна болест е необходимо да посетите Вашият лекар.

Той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед търсейки симптоми на заболяването.

Обикновено поради характерният вид и локализация на острите кондиломи диагнозата се поставя лесно.

Лечението на брадавиците, често е трудно, и трябва да се има предвид, че е възможно след отстраняването им те отново да се появят. Това се случва не поради ново заразяване, а защото при лечение само се разрушава съществуващата брадавица, но не се унищожава вирусът, който продължава да живее в кожата. При отслабване на имунитета на организма понякога брадавиците се развиват отново. Не е известен метод, който напълно да премахне вируса от организма.

Изборът на лечебното средство зависи от броя, големината и разположението на брадавиците. Те могат да бъдат лекувани чрез лекарства за локално приложение - кремове или разтвори, които се нанасят върху кондиломите по определена схема. Възможно е унищожаването им и чрез хирургически методи, което трябва да става от опитен лекар. Методи на избор са криотерапия, отстраняване с CO2 лазер, електрокоагулация, или класическа хирургия.

Съществуват и средства, които повишават локалния или общ имунитет на човек, което води до подтискане развитието на ЧПВ в кожата на човек. Тези средства обаче са с висока цена и в случаи на системно приложение са съпроводени със странични ефекти - главоболие, отпадналост, втрисане.

Важно е, когато вашият лекар ви предложи определен начин за лечение да сте сигурни, че сте разбрали какво е то, и да изпълните всички дадени указания, свързани с него.

Оказват ли влияние кондиломите върху бременността и раждането?

Възможно е ако имате кондиломи, те да увеличат размера си по време на бременността. В единични случаи брадавиците могат да станат толкова големи, че да затруднят нормалното раждане.

Брадавиците също могат да се появят за първи път по време на бременността и да изчезнат няколко месеца след раждането дори да не е проведено лечение.

Макар и рядко е възможно кондиломите да се предадат при раждане и на бебето.

Погрижете се за себе си и за партньора си!

Брадавиците са инфекция, предавана по полов път!

Ето защо е добре да:

  • партньорът ви да се изследва за наличие на генитални брадавици
  • си направите изследване за други ППБ

Въпреки, че инфекцията с човешкия папиломен вирус съществува, това не е причина за края на Вашия сексуален живот!

За Контакти

Още статии...

Болести, предавани по полов път

Болести, предавани по полов път

Когато говорим за болестите, предавани по полов път, СПИНът е най-честата тема. Страшната и засега нелечима болест...

вижте още...

Рак на маточната шийка

Рак на маточната шийка

В България през 2010г. са диагностицирани около 1000 нови случаи на рак на маточната шийка, а 506 жени умират от него....

вижте още...

Проследяване на нормална бременност-женска консултация

Проследяване на нормална бременност-...

Проследяване на нормална бремнност Бременността се разделя на 40 седмици, наречени гестационни, като началото на...

вижте още...

Биохимичен скрининг

Биохимичен скрининг

Най-честите вродени аномалии са предотвратими. Ако желаете да се възползвате от тази възможност е необходимо:...

вижте още...

болница пулс