Остри кондиломи, Гинекологичен Блог

Остри кондиломи

Острите кондиломи се причиняват човешкия папиломен вирус (Human papilloma virus -HPV), типове 6 и 11. Те се предават по полов път и засягат както мъже, така и жени.

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е средно 3 месеца. 

Поради дългият си инкубационен период и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат с просто око острите кондиломи се предават сравнително лесно при полов контакт, ако не се използват предпазни средства.

Най-общо острите кондиломи представляват образувания наподобяващи брадавици. Те могат да бъдат дребни и гладки, или по-често имат неравна и дребно-зърниста повърхност. Обикновено са неболезнени, бледо- розови, мековати и множествени. 

Кондиломите могат да достигнат големи размери, като в някои случаи при неспазване на добра лична хигиена се инфектират, при което издават силна неприятна миризма. Острите кондиломи се разполагат около влагалището (по големите и малки срамни устни, клитора), във входа на влагалището, уретрата (през която се отича урината от пикочния мехур) и в близост до ануса.

Особено опасно е засягането на маточната шийка, тъй като е установено, че дългогодишната инфекция с човешкия папиломен вирус е рисков фактор за развитие на рак на маточната щийка.

На първо място при опасност от сексуално трансмисивна болест е необходимо да посетите Вашият лекар.

Той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед търсейки симптоми на заболяването.

Обикновено поради характерният вид и локализация на острите кондиломи диагнозата се поставя лесно.

Лечението на брадавиците, често е трудно, и трябва да се има предвид, че е възможно след отстраняването им те отново да се появят. Това се случва не поради ново заразяване, а защото при лечение само се разрушава съществуващата брадавица, но не се унищожава вирусът, който продължава да живее в кожата. При отслабване на имунитета на организма понякога брадавиците се развиват отново. Не е известен метод, който напълно да премахне вируса от организма.

Изборът на лечебното средство зависи от броя, големината и разположението на брадавиците. Те могат да бъдат лекувани чрез лекарства за локално приложение - кремове или разтвори, които се нанасят върху кондиломите по определена схема. Възможно е унищожаването им и чрез хирургически методи, което трябва да става от опитен лекар. Методи на избор са криотерапия, отстраняване с CO2 лазер, електрокоагулация, или класическа хирургия.

Съществуват и средства, които повишават локалния или общ имунитет на човек, което води до подтискане развитието на ЧПВ в кожата на човек. Тези средства обаче са с висока цена и в случаи на системно приложение са съпроводени със странични ефекти - главоболие, отпадналост, втрисане.

Важно е, когато вашият лекар ви предложи определен начин за лечение да сте сигурни, че сте разбрали какво е то, и да изпълните всички дадени указания, свързани с него.

Оказват ли влияние кондиломите върху бременността и раждането?

Възможно е ако имате кондиломи, те да увеличат размера си по време на бременността. В единични случаи брадавиците могат да станат толкова големи, че да затруднят нормалното раждане.

Брадавиците също могат да се появят за първи път по време на бременността и да изчезнат няколко месеца след раждането дори да не е проведено лечение.

Макар и рядко е възможно кондиломите да се предадат при раждане и на бебето.

Погрижете се за себе си и за партньора си!

Брадавиците са инфекция, предавана по полов път!

Ето защо е добре да:

  • партньорът ви да се изследва за наличие на генитални брадавици
  • си направите изследване за други ППБ

Въпреки, че инфекцията с човешкия папиломен вирус съществува, това не е причина за края на Вашия сексуален живот!

За Контакти

Още статии...

Колпоскопия

Колпоскопия

Колпоскопия (от гръцки колпо = влагалище, скопия = наблюдавам) е рутинно гинекологично изследване, при което...

вижте още...

Често задавани въпроси по отношение на 4D ултразвуковото изследване

Често задавани въпроси по отношение на...

Разликата между четириизмерното ултразвуково изображение и обикновения ултразвуков образ е подобна на разликата между...

вижте още...

Вашият пръв гинекологичен преглед

Вашият пръв гинекологичен преглед

Тази уеб-страница има за цел да помогне на младите жени да разберат какво се случва по време на първото им посещение...

вижте още...

Болести, предавани по полов път

Болести, предавани по полов път

Когато говорим за болестите, предавани по полов път, СПИНът е най-честата тема. Страшната и засега нелечима болест...

вижте още...

болница пулс