Лапароскопия, Гинекологичен Блог

Лапароскопия

Какво е лапароскопия ?

Оглед отвътре на коремната кухина през тръба, тънка няколко милиметра, която се поставя през малък разрез. Това е процедура, която обикновено се използва от гинеколога, за да диагностицира и лекува редица заболявания и състояния. От началото на 20 век лапароскопията се използва само за диагностициране (но не и лечение) на коремни заболявания. Напредъкът в тази техника дава възможност за извършване на сложни хирургически интервенции през няколко малки разреза, вместо през по-големите разрези, които се използват в класическата хирургия.

Как се прави лапароскопия?

Лапароскопията обикновено се извършва под обща анестезия в операционна зала. През малък разрез (1 сантиметър) на пъпа на пациента се въвежда тръба, на върха на която е монтирана миниатюрна камера. За да могат да се видят вътрешните органи, се използва газ - въглероден двуокис, за разширяване на коремната кухина. Гинекологът гледа през тръбата или (в повечето случаи) към видео монитор благодарение на прикрепената камера.

Защо лапароскопия?

Гинеколозите използват лапароскопията, за да лекуват различни здравни проблеми при жената. Общите хирурзи използват лапароскопията, за да извършват операции като отстраняване на апендикс или жлъчен мехур.

Индикации за лапароскопия в гинекологията могат да са:

 • Тазова болка
 • Безплодие
 • ендометриоза
 • Тубарни лигатури (превързване на тръбите)
 • Тубарна (извънматочна) бременност
 • Тазово възпаление
 • Пластика на фалопиевите (маточните) тръби
 • Премахване на сраствания от други операции или заболявания
 • Асистиране при вагинална хистеректомия (отстраняване на матката през вагината)
 • Отстраняване на овариални кисти или на целият яйчник
 • Оглед и отстраняване на тазови лимфни възли
 • Диагноза и оперативно лечение на някои аномалии на матката, унищожаване или премахване на маточни тумори (миоми)

Решение за лапароскопия

Решението за извършване на лапароскопия (срещу използване на нехирургическо лечение или на хирургия с по-голям разрез) е много индивидуално и изисква близка консултация между пациентката и нейният лекар. Лапароскопията почти винаги е процедура на "нехоспитализиран" пациент, тоест пациентите се чувстват достатъчно добре, за да си отидат у дома още същия ден, часове след операцията. Някои процедури са по-усложнени и изискват нощен престой в болницата.

Лекарите трябва да помнят, че понякога пациентите имат различно впечатление за хирургическите процедури в сравнение с тях самите. Това изясняване и честната оценка на рисковете и ползите е наложително. Пациентите трябва да имат предвид, че въпреки най-добрите усилия и умения на доктора, могат да се получат усложнения по време на хирургическите процедури. Просто погледнато, винаги трябва да има баланс между потенциалните ползи при извършването на тази хирургическа интервенция и рисковете от възможните усложнения.

Усложнения

Въпреки че усложненията не са често срещани, лапароскопията си остава хирургическа манипулация (да перифразирам крилатата фраза на мой колега: "малките процедури са тези, които вие извършвате на някой друг!"). Всички хирургически процедури имат потенциални усложнения. Някои от възможните усложнения при лапароскопията, като нараняване на червата (особено докато минава иглата за газа, разширяващ корема), пробождане на кръвоносни съдове (съдове, скритите под кожата на корема), нараняване на пикочния мехур или уретерите, увреждане или одраскване на вътрешните полови органи (което може да създаде проблеми в бъдеще със забременяването), изискват допълнителни хирургически процедури за възстановяване. Поради сложността на манипулациите или поради трудности при овладяването на възникнало усложнение по време на лапароскопия, е възможно преминаването към по-сложна операция чрез по-голям разрез на корема, наречена лапаротомия.

Лечението е много индивидуален процес! Преди да напусне болницата, пациентката трябва да се чувства спокойна със съветите, които получава от медицинските сестри и своя лекар.

След лапароскопията

След лапароскопията повечето пациенти се прибират вкъщи с рецепта за обезболяващи лекарства и съвети да се пазят ("да го дават по-леко") за около една седмица. Всеки пациент се възстановява различно. Много жени съобщават за болка в раменете, причинена от газа, използван за разширяване на корема.

Някой забелязват болка на местата на разрезите, докато други усещат остра или тъпа и продължителна болка дълбоко в таза (над вагината) поради дразнене на тъканите, които са били премествани, докосвани или рязани по време на операцията. Всички те са нормални, и могат да бъдат облекчени с подходяща употреба на обезболяващи лекарства, затоплена възглавница и почивка. Повечето гинеколози препоръчват да се избягва шофиране, упражнения, секс и вдигане на тежко за 1 - 2 седмици. Аз съм виждал пациентки да ходят на аеробика в рамките на 3 дни след лапароскопско - вагинално отстраняване на матката (хистеректомия),а други са неспособни да излязат извън дома си седмица след същата процедура.

За Контакти

Още статии...

Хистероскопия

Хистероскопия

Хистероскопията е оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. Той може да бъде...

вижте още...

Бременността по седмици и месеци

Бременността по седмици и месеци

3-та седмица от началото на последния ви мензис Първи месец Ден 1-ви на вашето бебе: оплождането 1 ч. 30 м. след...

вижте още...

Често задавани въпроси по отношение на 4D ултразвуковото изследване

Често задавани въпроси по отношение на...

Разликата между четириизмерното ултразвуково изображение и обикновения ултразвуков образ е подобна на разликата между...

вижте още...

Колпоскопия

Колпоскопия

Колпоскопия (от гръцки колпо = влагалище, скопия = наблюдавам) е рутинно гинекологично изследване, при което...

вижте още...

болница пулс